top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Själö


På min 50 års dag fick jag en resa till Själö av två arbetskamrater. Det var mycket uppskattat. I lördags var det dags. Det kom en störtskur i Pargas och Nagu men sedan blev vädret hur bra som helst.

Jag har förr varit till Själö men den gången hade vi ingen guide. Nu hade vi och det gjorde allt mycket mera spännande. På 1600- pch 1700 talet fanns ett leprasjukhus (spätelska) på ön. De som blev skickade hit skulle ha med sig pengar för uppehälle och brädor till sin egen kista som de fick bygga genast de kom till ön. De var väldigt isolerade och ingen ville ha med dem att göra. Tänk att bo så.

I slutet av 1700-talet försvann lepran från Finland och sjukhuset blev till för mentalpatienter istället. Vem som var mentalpatient kan man nog fråga sig, vem som helst som inte passade in i samhället kunde bli skickad hit. 1962 stängdes sjukhuset och efter det har Själö varit en forskningsstation. Om man vågar komma hit, det lär spöka...


17 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ut på tur

bottom of page