top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Fångläger i Ekenäs


För 100 år sedan fanns det ett fångläger i Ekenäs, några hundra meter från där jag bor nu. I lägret hölls ca 3000 fångar efter inbördeskriget, dvs de "röda".

Min morfar som var småbrukare från Österbotten var "vit" och med i kriget, bl.a. i östra Finland. Jag undrar hur det kändes att sova i en sönderskjuten stuga där det låg skjutna röda och ryssar runt omkring i omgivningen. Eller hur det var att vakta 400 rödgardister, gamla, unga och kvinnor. Flera av hans vänner stupade. Jag undrar om han vacklade i sin övertygelse, de "röda" var ju ändå likadana som han, med vigselring kring fingret och en väntande fru och barn hemma.

Min morfar och mormor skrev brev till varandra från mars 1918 till maj 1918, fulla av oro och längtan efter varandra. Sedan antar jag att han kom hem, till min mormor som hade fått en flicka under tiden.

I Sveriges Radio finns en mycket bra podd om det finska inbördeskriget och i synnerhet om fånglägret i Ekenäs. Den hittas här eller på Sveriges Radio Play. Lyssna på den.


15 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ut på tur

bottom of page