top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Utflyktstips # 8 Gamla stan i Ekenäs


År 1546 grundade Gustav Wasa. Han ville att staden skulle vara en motvikt mot Reval (dagens Tallinn) på andra sidan Finska viken. Det blev inte som han tänkt utan 1550 grundades istället Helsingfors och en del av Ekenäs-borna tvångsförflyttades dit.

Gamla stan idag består av smala gator och vackra trähus från 1700- och 1800-talen. Ett idylliskt område som gjort för promenader. Staketen är dock ganska höga så kan kommer inte åt att titta in på folks gårdar. Lika livlig som ex Borgås gamla stad är det heller inte, det är förstås alltid en avvägning hur mycket man vill ge av sin privata sfär åt turister och andra besökare.

Nyttiga länkar:


18 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page