top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Utflyktstips # 10 Ekenäs skärgård


Som tionde tips hade jag tänkt skriva om Jussarö, ön med ett gruvsamhälle och galna kompasser men det blir hela Ekenäs skärgård. Där tillbringade jag stora delar av min barndomssomrar eftersom vi hade motorbåt, en gammal men ombyggd fiskarbåt som härstammade från krigstiden och som hette Olga. Hon var pålitlig och stadig.

I alla fall, med Olga körde vi ut till holmarna i Ekenäs skärgård. Fiskars koncernen ägde då och äger väl fortfarande stora delar av den men nuförtiden finns det en nationalpark man kan besöka på somrarna. Det går båtturer från Ekenäs centrum till Rödjan, en fiskarstuga på Älgö.

Med jobbet var jag härom veckan till Modermagan (eg Modermagen, magan är västnyländska och uttalas med korta a:n) som är en ö med en lagun och en insjö och som också tillhör nationalparken. Det var så lågt vatten att skepparen fick köra väldigt försiktigt genom lagunens öppning för att inte gå på grund men inne i lagunen är det djupt. Jag har varit där för kanske 40 år sedan och det kändes lite bekant trots att allt blivit mindre.

Till nationalparken hör också (halva) Jussarö. Kompasserna blir galna i närheten av ön eftersom havsbotten är rik på järnmaln. Förr i tiden gick flera fartyg på grund i fe falska vattnen rumt omkring ön eftersom det inte gick att navigera med hjälp av kompassen.

Gruvdrift bedrevs under havsbotten åren 1961 - 1967. Jag har besökt ön för flera år sedan och det var en absurd känsla att vandra längs en väg kantad av höghus ute på en ö och ett högt gruvtorn. Efter gruvdriften avslutades använde marinen området för militära övningar men också det har man slutat med för jag tror det var asbest i byggnaderna. Nu står de bara och förfaller.

Skärgården är alltid värd att besöka om man bara har en chans, Det gör gott åt själen.

Bilderna är från Modermagan och mina fötter badar i vatten vid Rödjan.

Nyttiga länkar:

https://svenska.yle.fi/artikel/2007/08/23/jussaro-gruvan-i-havet Här är en film om Jussarö från 1960-talet (min rektor från gymnasiet var TV-redaktör på den tiden)


36 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page