top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Martha 120 år


Jag gillar Marthorna på något vis, det är ordentliga kvinnor! Och viktiga för kvinnornas ställning i Finland fick jag lära mig på Marthornas 120 års jubileum 31.1.2019. De arbetade mycket för att kvinnorna skulle få rösträtt 1906. Men var inte populära bland ryssarna (Finland hörde till Ryssland under den här tiden) eftersom Marthorna sysslade med bildning och det var farligt för makthavarna.

Martorna var viktiga i vardagen, ex Skåldömarthorna (i Ekenäs skärgård) lyckades skaffa fram sytråd efter kriget. Min mormor (som bodde i Österbotten) klagade på den dåliga sytråden som fanns då så Skåldöborna hade tur.

Det jag tycker om med Martharörelsen är att de betonar en hållbar vardag inkluderat bl.a. ekonomi, matlagning, klädvård och ekologi. Tidningen som kommer med medlemskapet är bra, full med tips, praktiska råd och intressanta artiklar från närmiljön (till vilken jag räknad svenskfinland).

En del ser lite ner på Marthorna, om det blir mycket snack får man höra att "det låter som ett Marthamöte". Än sen då? Att prata visar att man har gemenskap och det är viktigt!


10 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Ut på tur

bottom of page