top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Färga garn med lök

Det är länge sedan jag växtfärgat garn men efter julen fick jag lust eftersom mamma gav mig en påse med lökskal. Hon sparar lökskal åt mig vilket jag är mycket tacksam över.

Jag har skapat ett sjalmönster (det är inte nedtecknat ännu) jag ville ha ett grönt garn till och d passar lökskal bra, i synnerhet skal från rödlök. Jag lade allt skal (röd och gul lök blandad, ca 1 liter), i en gjutjärnskastrull och hällde hett vatten på. Där låg det (onödigt länge men jag väntade på garn...) i över en vecka. Eftersom grytan var för liten gör den garnmängd jag hade, hällde jag skal och vatten från grytan i en större kastrull och hällde på ännu mera vatten. Sedan fick det koka i ett par timmar innan jag lade i 400 gram garn (som hade legat i blöt att det var genomvått). Temperaturen i kastrullen låg kring 80 grader i ett par timmar. Garnet fick bli kvar i kastrullen ett par dagar innan jag sköljde det.

I första sköljvattnet sätter jag i ett par droppar linoljesåpa. Efter det sköljer jag tills vattnet är klart. I sista sköljningen blandar jag i en skvätt ättika.

Den här gången använde jag inga betmedel (det gör att färgen fastnar bättre) eftersom järnet i gjutjärnsgrytan också fungerar som ett slags betmedel.

Järnet gör också att färgen går mera mot det grå (det blir mera grått ju längre växtmaterialet ligger i grytan). Förr använde man bl.a. järnsulfat (kallas också järnvitriol) men det ska man inte hälla ut i avloppet. Jag undviker alla kemikalier och använder enbart alun för det kan man också använda för gurkinläggning eller deodorant.

Jag blev nöjd med resultatet, det blev ganska nära den färg jag ville ha vilket är riktigt bra med tanke på att växtfärgning är ganska svår att styra. Men det är det som är det roliga!

Vill du läsa mera om växtfärgning har jag gjort ett "grundrecept" här: klick eller klicka på kategorin Växtfärgning ovanför rubriken.

Garnet är inte såhär flammigt i verkligheten men det skulle ha varit fint det också.

758 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page