stickKnit

18.6.2018

Vackra hästar, blanka vagnar och finklätt folk visade upp sig i Fiskars för en dryg vecka sedan. Det är sällan man ser så här vackra ekipage. Domarna granskade noggrannt alla detaljer, påpekade om tändstickorna saknades ifall man hade lyktor med stearinljus. 

Det är roligt när folk anstränger sig, putsar vagnar och seldon tills de blänker, bara för att visa upp sig. Jag tror att publiken uppskattade det. I alla fall gjorde jag det.

13.6.2018

Det är en pärs att få foton på linneor; myggorna biter, myror och spindlar krälar i ansikte, barren sticker när jag ligger i mossan och försöker fånga den pyttelilla linnean på bild. Jag har ännu inte tagit det ultimata fotografiet, mina nerver klarar det inte. Men målet hägrar, kanske i nästa år eller sedan. 

8.6.2018

Som tionde tips hade jag tänkt skriva om Jussarö, ön med ett gruvsamhälle och galna kompasser men det blir hela Ekenäs skärgård. Där tillbringade jag stora delar av min barndomssomrar eftersom vi hade motorbåt, en gammal men ombyggd fiskarbåt som härstammade från krigstiden och som hette Olga. Hon var pålitlig och stadig. 

I alla fall, med Olga körde vi ut till holmarna i Ekenäs skärgård. Fiskars koncernen ägde då och äger väl fortfarande stora delar av den men nuförtiden finns det en nationalpar...

6.6.2018

Vill du ha fin utsikt över Ekenäs ska du gå 164 trappsteg upp i Gamla vattentornet nära Biblioteket på Raseborgsvägen i Ekenäs). Nyckel fås från Turistbyrån (vid Rådhustorget) mot pant.

Själv har jag detta oupplevt, så är det med sevärdheter i egen hemstad. Någon gång ska jag nog ta mig i kragen.

Ett vackert torn är det, i rödtegel. Det användes som vattentorn tills 1977 då det nya var klart (som inte alls är lika vackert).

Tyvärr är tornet inte anpassat för rörelsehindrade.

Nyttiga länkar

https://ww...

4.6.2018

År 1546 grundade Gustav Wasa. Han ville att staden skulle vara en motvikt mot Reval (dagens Tallinn) på andra sidan Finska viken. Det blev inte som han tänkt utan 1550 grundades istället Helsingfors och en del av Ekenäs-borna tvångsförflyttades dit.

Gamla stan idag består av smala gator och vackra trähus från 1700- och 1800-talen. Ett idylliskt område som gjort för promenader. Staketen är dock ganska höga så kan kommer inte åt att titta in på folks gårdar. Lika livlig som ex Borgås gamla stad är...

Please reload

Arkiv
Please reload

Instagram