top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Indigofärgning


Ett av mina projekt under semestern kommer att vara att färga garn, både med växtdelar och med indigo. Det ska bli roligt! Jag kommer att sälja en del av garnet här på webben senare i sommar.

Att färga men indigo är lite mera invecklar än att färga med växtdelar men absolut inte omöjligt som jag trodde efter första kursen jag gick på. Fast då färgade vi med vejde (växten) och det skulle jag (tror jag men man vet ju aldrig) inte kunna göra på egen hand. Dessutom behöver man vara ute för man spiller mycket vatten med vejdefärgning. Med indigopulver går det bra hemma, det har jag provat på.

Här kommer recept på indogofärgning som går bra att göra i köket. Kan man göra det ute är det ännu roligare. Receptet kommer från Riihivilla.com.

För stamkypen behövs:

- en liten kastrull

- en glasburk med lock (2-3 dl)

- en keramikmugg eller glasföremål som tål hetta

- termometer (jag använder en digital stek/köttermometer)

- pH-papper

- våg

- sked eller pinne att blanda med

- indigopulver

- lut eller kristallsoda

- hydtrosulfit (=natriumditonit)

- munskydd (när man använder hydrosulfit som inte är bra att andas in)

1. Häll varmt vatten i kastrullen för vattenbad, vattnets temperatur ska vara ca 50 grader C.

2. Häll upp ca 2 dl varmt vatten i glasburken.

3. Blanda i 8 gram lut eller 3-4 matskedar kristallsoda. Vätskans pH ska vara 10 - 11. Lut och kristallsoda löser sig bättre i varm än i kallt vatten. OBS! Tillsätt alltid lutet i vattnet, aldrig vatten på lut!

4. Tillsätt 10 - 15 gram indigopulver och blanda tills pulvret har blandats jämnt i den basiska vätskan.

5. Väg upp 10 gram hydrosulfit och lös upp det i keramikmuggen med ca 0,3 dl varmt vatten och blanda. OBS! Sätt alltid pulvret i vattnet, aldrig vatten på pulvret! Hydrosulfit löser sig inte i kallt vatten, blanda det i varmt (så varmt man får från kranen). Använd munskydd!

6. Häll vätskan med hydrosulfit i glasburken med indigopulvret, blanda. Vätskan blir genast gulgrön/gul och på ytan bildas kopparfärgat och blått skum. Häll mera varmt vatten i burken, locket skruvas fast och sätt den i kastrullen med vattenbadet.

7. Håll vattenbadets temperatur ca 50 grader C i 30 - 60 minuter. OBS! Temperaturen får inte överstiga 60 grader, för då förstörs indigon.

Med denna mängd stamkyp kan man färga ca 1600 gram garn.

Själva färgningen:

Blötlägg garnet i ljummet vatten åtminstone ½ timme innan färgningen. Garnet ska vara gemomblött och får inte innehålla syre (luft) i fibrerna.

1. Värm rent vatten i en kastrull till 45 - 50 grader C, det behövs åtminstone 5 liter/100 gram garn, dvs om man vill färga 500 gram garn ska det vara minst 30 liter vatten. Om man använder hela stamkypen på en gång behövs 40 - 50 liter vatten. Man kan spara en del av stamkypen åtminstone en vecka.

2. Tillsätt ca 20 gram kristallsoda och 10 - 15 gram hydrosulfit (per 30 liter vatten) och vänta 20 - 30 minuter. Hydrosulfiten tar bort syret ur vattnet. Använd munskydd!

3. Tillsätt försiktigt den färdiga kypen (det får inte komma syre i vattnet). Blanda försiktigt och vänta ännu 15 minuter. På den färdiga indigovätska bildas en kopparfärgad hinna och själva vätskan är gulgrön. Om det syns blåa indgopartiklar i vätskan och färgen är blågrön, tillsätt ännu lite hydrosulfit.

4. När vätskan är klar, lägg i det fuktiga garnet, försiktigt (det får inte stritta eller plaska). Blanda om (försiktigt!) så garnet är fritt i vattnet och indigon kommer åt allt garn.

5. Ta upp garnet (försiktigt igen) efter 10 - 15 minuter. Kläm ut överskottsvatten nära ytan.

6. Låt garnet luftas eller låt det ligga i rent vatten. Garnet ska syresättas och blir därmed blått. Om garnet hänger i luften får det inte bli torrt innan det doppas på nytt i indigovätskan eller tvättas (efter sista badet).

7. Låt indigovätskan vila 15 minuter och doppa garnet sedan på nytt.

8. När garnet är klart tvätta det och tillsätt ättika i det sista sköljvattnet så att pH-värdet återställs.

Här är resultatet färgning av yllegarn, det blev bäst med det (jag provade också med lite lingarn och trikå dvs mattrasor). Jag hade både vitt garn (det bli ljusblått av det), grått (blir mörkblått), något brunt växtfärgat garn, minns inte vad (blev nästan svart) och ett grönt växtfärgar garn, minns inte vad (som blev petroliumfärgat). Jag har haft dålig koll på mina färger, jag trodde jag skulle komma ihåg...


668 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page