top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Fil(bunke)


När jag är i Sverige tycker jag om att äta filmjölk, det finns ju inte i Finland. Vi har fil(bunke) istället. Det är så gott. Det hör till standardmaten på sommaren. Enkelt att göra själv. En gång måste man köpa en fil, därifrån tar man en matsked fil som man häller i en portionsskål/glas/kopp (resten äts upp). Mjölk hälls på (helst 3% fetthalt). Täck skålen/glaset/koppen och låt stå ett dygn i rumstemperatur. När man skakar filen och den inte röra på sig just alls, är filen klar. Filen är godast kylskåpskall och serveras gärna med färska bär, müslu, granola eller farinsocker. Den håller sig bra en vecka i kylskåpet.

Min moster lagade fil på somrarna när jag var barn och hon använde olika glas och vackra koppar. Det var roligt att välja vilken skål man skulle äta ifrån. Jag tänker ofta på henne när jag själv väljer skålar eller vackra kaffekoppar till filen.

Min mormor lär ha torkat fil på förbandstyg som hon skickade till släktingar i Amerika. Där blötte de upp förbandstyget i mjölk och det blev till fil! Fiffigt.


27 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page