top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Utflyktstips # 1


Jag reser utomlands väldigt lite (eller det är ju relativt, beroende på vem jag jämför mig med). De senaste två åren jag jag satsat på en vecka i Estland på ön Ösel där jag deltagit i hantverkskurser. De har gjort mig så gott och i sommar blir det tredje gången!

Men det finns mycket trevligt i min näromgivning och under de följande veckorna presenterar jag tio utflyktsmål i Raseborg, Det första är Ramsholmen som är en parkskog i centrum av Ekenäs. Den är nu som bäst med miljoner vitsippor och en underbar fågelsång. Under sommaren är här skuggigt och svalt, hösten exploderar i en färgkaskad och vintern är lugn och tyst.

Som barn cyklade jag ofta hit när jag blev ilsken och efter en stund i skogen lugnade jag mig och kom hem lugnare och gladare. De senaste åren har det blivit färre promenader här, vilket beror på ren slöhet från min sida. Men vitsippstiden missar jag inte.

Fram till år 1809 hette området Ekenäs kungsladugård och hörde till svenska staten men Ekenäs stad köpte området 1836. Fram till slutet av 1800-talet användes skogen som svedjebruk och betesmark. Man började aktivt vårda området år 1947. Ramsholmen engagerar invånarna och det diskuteras mycket och högljutt varje gång ett träd avverkas. Det är väl bra om det diksuteras för det betyder att folk bryr sig.

Nyttiga länkar:

http://www.raseborg.fi/forsta-sidan/2769-det-basta-med-ramsholmen-ar-att-den-finns

http://www.helsinkiwest.fi/foretag/ramsholmen-raseborg/

https://www.tripadvisor.com/Attraction_Review-g3383633-d3190331-Reviews-Hagen_Ramsholmen_Hogholmen-Raseborg_Raseborg_Municipality_Uusimaa.html


29 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page