top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Utflyktstips # 6 Svartå slott


Ett annat slott finns också i Raseborg, dvs Svartå slott som egentligen är en herrgård som är drygt 200 år gammal. Här har det sovit fint folk, Gustav III och tsarerna Alexander I och Alexander II. Slottet har också ett eget spöke, en dam som svävar omkring.

I början av 1900-talet ägde Hjalmar Linder gården. Han ägde en av Finlands första bilar. Förutom det var han mycket modern i sina tankar och hans personal hade 8 timmars arbetsdag och fri sjukvård. Han förfasades över behandlingen av de röda efter inbördeskrigen 1918 vilket gjorde att han anklagades för landsförräderi och måste fly först till Sverige och sedan till Frankike. Utfattig tog han sitt liv 1921.

Parken är mycket vacker och jag tycker framförallt om näckrosspången (en flytande stig) där man kan betrakta näckrosor på nära håll.


21 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page