top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Utflyktstips # 7 Evenemang


En av de stora händelserna under året är Ekenäs Sommarkonserter som i år infaller 1-5.8.2018.

Tycker man om klassisk musik med toppmusiker (Finlands Kammarorkester) och dirigent av världsklass (Jukka-Pekka Saraste) så är detta evenemang ett måste. Jag har själv varit på några konserter längs åren (bl.a. har jag hört Barbara Hendricks sjunga och Olli Mustonen spela piano) och njutit. Det är så häftigt att sitta i kyrkan och låta musiken strömma in i kroppen!

Annat som händer under sommaren är Raseborgs sommarteater som i år visar West Side Story (28.6-5.8) / och Deep Purple konsert (21.7.2018).

Inte är här helt dött andra årstider heller. Finlands äldsta höstmarknad (snart 300 år gammal) pågår för första gången under tre dagar i år, 20-22.9. Här säljs fisk, rökt kött, bär, ostar, godis, kläder, smycken, leksaker, hantverk, ...Samtidigt kan man besöka tivoli och åka karusell. Tiotusentals personer besöker marknaden, antingen för att handla eller träffa bekanta eller både och.

Det omtyckta Bokkalaset ordnas 8-12.11.2018, årets kalas gästas av många finlandssvenska författare som Peter Sandström, Maria Turtschaninoff, Marcus Groth, Ellen Strömberg och många fler. I fjol hade jag nöjet att höra en intervju med Majgull Axelsson, en av mina favoritförfattare.

En motsvarighet på finska ordnas i mars.

Just före jul (8-9.12) är det gammaldags julmarknad på Rådhustorget.

Förutom detta ordnar Kulturhuset Karelia många fina konserter och andra tillställningar. Här har Henrik Schyffert, Chris Kläfford (vinnare av Sveriges Idols 2017) och Tika Sevón-Liljegren (vinnare av X- Factor Finland 2018) uppträtt. Under sommaren har de stängt men till hösten startar de verksamheten igen.

Man brukar säga att det händer ingenting i Ekenäs och Raseborg under andra tider än sommaren men bara man anstränger sig ens lite finns det hur mycket som helst. Evenemangen jag räknade upp är bara ett ytskrap.


4 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page