top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Biblioteket Ode


Jag lekte turist i Helsingfors igår, shoppade lite och besökte centrumbiblioteket Ode (Oodi på finska). Det är mycket omtalat och omskrivet så jag måste kolla själv. Ett respektingivande bygge! Ett hus som innehåller mycket mera än utlåning av böcker. Man kunde bl.a. skriva ut med en 3D-printer, låna symaskiner, hålla möten, arbeta enskilt, arbeta i grupp, fråga frågor och få svar. En samlingspunkt för utlåning, teknik och information. Ett modernt bibliotek.

Arkitekturen var imponerande. Akustiken var bra för trots att det var massor av besökare kändes det inte alldeles för högljutt eller nojsigt. Antalet besökare har överraskat staden vilket medfört att de inte hinner med städningen och rummen kändes inte riktigt rena.

Torget framför huset kändes sovjetisk, jag förstår inte poängen med stora kala torg. Man får ju torgskräck med mindre. Kanske det blir mjukare med tiden.

Jag tyckte om huset och avundas dem så kan använda det ofta.

Utsikten!

Det växte riktiga träd inomhus.

Istället för gardiner hade fönstret massor av prickar som skuggade solen förvånansvärt bra!. Det mörka tornet i bakgrunden än nationalmuseet.


14 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page