top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Baka bröd

Jag går inte till matbutiken bara för att köpa bröd, jag har börjat baka själv igen efter något år med köpebröd. Det smakar lika hela tiden vilket är trist. Idag körde jag till Mörby gård för att köpa deras eget mjöl (jag valde vete- och grahammjöl) i deras gårdsbutik.

Det är en krokig och just nu mycket lerig väg till gården men väl värt besväret. Semlorna jag bakade (Observera ifall det finns någon rikssvensk läsare: I Finland är semlor ungefär samma som frallor, era semlor heter hos oss fastlagsbullar) smakade helt annat än de jag bakar med vanligt köpemjöl.

Jag bakar alltid bröd på känsla, men receptet går ungefär såhär:


på 3 ½ dl vätska (vatten) blandade jag i, 1 påse torrjäst, ca 1 dl grahammjöl, 1 tsk salt, 1 msk sirap, 3 msk olivolja och sedan vetemjöl tills det nästan släppte från handen när jag knådade. Degen fick jäsa 1 timme sedan rullade jag 12 semlor/frallor som fick vara i 225 gr ugn 13 minuter.


Receptet varierar varje gång beroende på mitt humör och vad jag har i skåpet.

Ingenting slår ljummet bröd med smör på (förutom kanske varm bulle).

Det blir flera färder till Mörby men kanske när vägarna har torkat upp lite, nu fick jag tvätta bilen efteråt:)93 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comentarios


bottom of page