top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Växtfärgning

Under semestern färgade jag lite garn. Det blev renfana, lök (gul och röd), krapp och koschenill. Jag gjorde det så enkelt som möjligt för mig, inga storkok utan några härvor per dag. Renfanan och krappen fick koka ute på balkongen, de har kraftig lukt, i synnerhet renfanan, som jag får huvudvärk av. Lökskalen kokade jag i järngryta. Jag betade inte garnen skilt utan slängde lite alun (ca 10 g per 100 g garn) med i färgspadet.

Man lär inte beta garn som färgas i aluminiumkastrull men nu minns jag inte riktigt varför. Jag brukar nog sätta med alun eller använda förbetat garn.

Jag blev nöjd med resultatet. Min favorit är krapp när färgen blir riktigt kraftig rödorange. Då ska det vara ganska mycket krapp i badet, det gäller att inte snåla.

Från vänster: renfana (ljus gul), lökskal (färgat i gjutjärnsgryta, olika nyanser av grönt, ju längre lökskalen är i gjutjärndsgryta destu gråare blir färgen), krapp (rödorange) och koschenill (rosa, färgen blir mörkare om garnbasen är grå).

295 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page