top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

Haapsalu sjal


Tisdagen under handarbetskursen i Haapsalu ägnades helt och hållet åt Haapsalu sjalen. Vi spenderade hela dagen på Haapsalu pitsikeskus (Spetscentrum i Haapsalu). Vilken inspirerande dag! Jag är full av beundran över Haapsalus kvinnors kunskap om stickning. Skickliga marknadsförare är de också; de planerar och stickar upp en sjal åt kändisar som besöker staden; drottning Silvia, drottning Sofia, Suzi Quatro, kronprins Gustaf Adolf, Greta Garbo, ...

Sjalen ska stickas med så tunn tråd att den färdiga sjalen ska kunna dras genom en vigselring. Och tråden är TUNN! Det går 1400 - 1600 meter per 100 g vilket är otroligt mycket.

Jag kunde inte låta bli att köpa garn och kom hem med bl.a. ett "prinsessgarn", naturvitt 60 % kid mohair och 40 % silke från Japan. Det är som att sticka med luft. Men roligt och resultatet blir otroligt mjukt och varmt.


697 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla
bottom of page