top of page
  • Skribentens bildJohanna Söderlund

En garn- och tygresa till Tallinn

Tisdag till torsdag befann jag och en annan oss i Tallinn med målet att ta det lugnt och att besöka alla handarbetsbutiker (garn, tyg, vad-som-helst-i-handarbetsväg) vi hittade. Det blev så bra! Inte mycket folk på båten, ett bra hotell i centrum (Radisson Park Inn, jag rekommenderar, rent och snyggt) och vackert väder. Få turister var förstås inte bra för Tallinn-företagarna men skönt när inte inte var trängsel. Samtidigt kändes det lite som på 1990-talet, då var butiksägarna väldigt måna om att man skulle köpa och de var de nu också, de blev nästan påträngande. Men de har haft en tuff vår med inga turister och det tar sin tid innan alla återvänder. Osäker angående corona-viruset behövde man inte vara, det fanns handsprit i alla vrår och knutar (mera än i Finland) och det var faktiskt sprit och ingen lam blandning. Hemma kan jag inte tro att alla versioner av handspriten är effektiv när den inte ens luktar sprit.


Om jag ändå bortser från det så var det en lyckad resa ur handarbetssynvinkel. Vi besökte Karnaluks (förstås) och strövade där i ett par timmar. Det slank ner lite garn, tyg, måttband, stickor, knappar, dragkedjor, tyg, sytråd och annat viktigt. Jag vet inget annat ställe som har så många varianter av 18 cm långa dragkedjor som Karnaluks.


I samma kvarter fanns en fin tygaffär, Abakhan, vi inte besökt förr. Ett paradis för sådana som tycker om att sy kläder. Där fastnade ett par tyger, ett till kjol och ett till blus.


Innan vi tog spårvagnen tillbaka till hotellet för att lasta av oss, besökte vi ännu en garnaffär, Wool and Woollen, en liten butik med mycket fina garner. Där fastnade några nystan. När jag handlar handarbetsgrejer, fastnar de i händerna på mig, de går liksom inte att släppa utan måste komma med hem:)


Efter dryga tre timmar var vi klara och nöjda med inköpen, och behövde näring. Estniska restauranger har i god mat och den är billig. Bakverken är underbara.


I övrigt strövade vi i gamla staden, gick vilse och njöt av de vackra byggnaderna. Att besöka Tallinn i lugn och ro, vandra på stan, äta och dricka gott är så värt.739 visningar0 kommentarer

Senaste inlägg

Visa alla

Comments


bottom of page